fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Johan Skyman
Projektchef
Lisa Ahlström
Biträdande projektchef
Anders Tell
Teknisk chef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Johan Pilbacka
Projektledare bergtunnel
Anna Grönholm
Bitr. projektledare bergtunnel
Rolf Schrötter
Projektledare vattenverk
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
Jenny Tiberg
Kontors- och ekonomiadministratör
Att ha tillgång till rent vatten direkt i kranen är en lyx som många tar för givet, men att upprätthålla den standard som vi är vana vid i Sverige kostar pengar. Kostnaderna för att få tillgång till rent vatten via det kommunala VA-nätet omfattar flera faktorer.
VA-systemet innefattar allt från vattenuttag och reningsverk till rörledningar som transporterar vattnet till hushåll. Dessa system kräver kontinuerlig drift och underhåll, vilket medför kostnader för personal, el, kemikalier och reparationer.
VA-sektorn står inför ett betydande framtida investeringsbehov. Många av de rörledningar och anläggningar som används idag är gamla och behöver uppgraderas eller bytas ut. Detta kräver investeringar som ofta finansieras genom VA-taxor. Man har helt enkelt inte investerat och reinvesterat tillräckligt för att upprätthålla en långsiktigt hållbar VA-infrastruktur.
För att säkerställa att vattnet fortsätter att vara rent och tillgängligt för alla, måste kommuner investera i modern teknologi och infrastruktur. Det handlar om att bygga nya anläggningar, renovera gamla ledningar och implementera lösningar, där Vätternvatten är ett gott exempel.
VA-taxor, eller vatten- och avloppsavgifter, är de avgifter som hushåll och företag betalar för att få tillgång till rent vatten och för att hantera avloppsvatten. Dessa avgifter finansierar drift, underhåll och investeringar i den kommunala vatten- och avloppsinfrastrukturen, som är avgörande för vår hälsa och miljö.
I Sverige varierar VA-taxorna mellan olika kommuner, beroende på faktorer som lokala kostnader, investeringar och servicenivåer. Generellt sett är VA-taxorna uppdelade i två huvuddelar: en avgift för vattenförsörjning och en avgift för avloppshantering. I många fall har taxorna stigit de senaste åren, delvis på grund av behovet av att renovera gammal infrastruktur och anpassa systemen till nya miljökrav.