fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Johan Skyman
Projektchef
Lisa Ahlström
Biträdande projektchef
Anders Tell
Teknisk chef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Johan Pilbacka
Projektledare bergtunnel
Anna Grönholm
Bitr. projektledare bergtunnel
Rolf Schrötter
Projektledare vattenverk
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
Jenny Tiberg
Kontors- och ekonomiadministratör
2022-05-31
Nyhet
Under sommaren 2022 genomför Vätternvatten geotekniska undersökningar av Vätterns sjöbotten i norra Vättern, i området för planerat tunnelintag. Undersökningarna, som syftar till att kartlägga bergets läge och sedimentförekomst, kommer att genomföras med borriggar på flytande plattformar.
Undersökningarna fokuseras i ett område väster om Hargemarken i norra Vättern, som preliminärt bedöms som det bäst lämpade området för ett framtida råvattenintag till planerad tunnel. De geotekniska undersökningarna i området genomförs för att klarlägga sjöbottnens egenskaper.
Undersökningarna kommer att genomföras dels från en mindre flotte, dels från en större pråm. På flotten och pråmen står borriggar som används för att genom borrning få information om djup ner till berget och hur tjocka sediment som ligger ovanpå berget.
Beroende på vattendjup kan flotten och pråmen antingen stå på stödben som sänks ned till botten, eller förankras med vikter.
– Undersökningarna är mycket viktiga för Vätternvattens kommande arbeten. Med den nya informationen som kommer från undersökningarna om bottenförhållandena i Vättern, kan vi gå vidare och planera för vilken metod som är bäst lämpad för intag av råvattnet in i bergtunneln, berättar Anna Grönholm som är projektledare med inriktning berg hos Vätternvatten.
Nästan hela Vättern ingår i något av de fyra länsvisa Natura 2000-områdena. Här finns växt- och djurarter som kan vara känsliga för yttre påverkan. Skärgården i norra Vättern är särskilt välbesökt av fritidsbåtar under sommaren. Området omfattas bland annat av riksintresse för det rörliga friluftslivet.
Vätternvatten kommer att vidta specifika skyddsåtgärder för att på så vis minimera miljöpåverkan. Planerade undersökningar bedöms därför ha en obetydlig påverkan på Natura 2000-områden och berörda riksintressen.
Anmälan om vattenverksamhet med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning är inlämnad till tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen i Örebro län.