fornamn.efternamn@vvatten.se
Pappersbruksallén 1 A, 702 15 Örebro
Box 33 510, 701 35, Örebro
Patrik Schelin
Vd
Lisa Ahlström
Projektchef
Anders Tell
Biträdande projektchef
Lars Ferbe
Senior advisor
Tove Engqvist
Kommunikationsansvarig
Denis Dosic
Ekonomiansvarig
Bettan Bergström
Upphandlingsansvarig
Erik Blom
Markförhandlare
Mathias Engvall
Projektledare sjöledningar/intag
Johan Pilbacka
Projektledare bergtunnel
Anna Grönholm
Bitr. projektledare bergtunnel
Rolf Schrötter
Projektledare vattenverk
Mikael Olsson
Projektledare Ledningsnät
Albin Månsson
Projektledare Miljö
Jennie Brobakken
Projektkoordinator
Amanda Hedström
Datasamordnare
Jenny Tiberg
Kontors- och ekonomiadministratör
Som underlag till den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som tas fram under Vätternvattenprojektets fas 1, har nu en naturvärdesinventering (NVI) av våtmarker längs den planerade tunnellinjen genomförts .
Syftet med naturvärdesinventeringen är att identifiera, beskriva och värdera naturmiljöer av betydelse för biologisk mångfald inom ett avgränsat område omkring den planerade tunnellinjen.
Naturvärdesinventeringen pågick under augusti-oktober 2022, mellan Hargemarkens naturreservat i söder och Sandstorp, sydöst om Hallsberg. Den utfördes enligt svensk standard för NVI (SIS 199000:2014).
Totalt identifierades 35 naturvärdesobjekt inom inventeringsområdet som omfattade cirka 200 hektar. Två av naturvärdesobjekten bedömdes vara av högt naturvärde, och övriga 33 av påtagligt naturvärde.
Utöver de 35 identifierade naturvärdesobjekten bedömdes ett 50-tal träd uppfylla definitionen särskilt skyddsvärda träd. Dessa träd påträffades i Norra Nyckelhult, som är ett så kallat Natura 2000-område.
Sammantaget upptog naturvärdesobjekten en area av 70 hektar. Övrig våtmark inom inventeringsområdet bedömdes inte hysa några naturvärden.
När den planerade bergtunneln byggs kommer en tillfällig och lokal grundvattensänkning att ske. Geohydrologiska beräkningar kommer att visa hur exempelvis våtmarker i anslutning till tunnelkorridoren eventuellt kan påverkas vid en grundvattensänkning.
Vid risk för att känsliga naturvärden påverkas kan skyddsåtgärder vidtas, såsom utökad tätningsinsats i tunneln eller skyddsinfiltration på mark (då vatten tillförs för att tillfälligt hålla grundvattennivåerna på en högre nivå).
Syftet med en naturvärdesinventering är att identifiera och avgränsa de geografiska områden i landskapet som är av betydelse för biologisk mångfald samt att dokumentera och bedöma vilka naturvärden dessa områden har. Identifierade områden och sammanställning av befintlig information redovisas i rapporten.
Denna rapport innehåller bedömningar och rekommendationer ur naturhänseende. Naturvärdesbedömningen innebär inte något ställningstagande av områdets lämplighet för en exploatering.